fredag 19 september 2014

Julbord

Hej, lilla bloggen. Jag har visst saknat dig. Men nu verkar det som vårt ovanliga liv har blivit vanligt och jag reagerar inte lika mycket på olikheterna i vardagen.

Vi planerar att åka till Sverige över julen och därför frågade jag barnen om dom kom ihåg vad som fanns på ett julbord.

-Julbord? Vad är det? sa typ alla tre.

Så vi tog det från början. Och konstaterade att det var en massa olika rätter. Så vilka ville de ha?

-Mamma, kan vi ha sån där jätteäcklig fisk? Sån som Jamie Oliver provade. Sån som man inte får ta med sig på flyget.

Nä.

-Då väljer jag ugnspannkaka! Och vanlig kaka, som Prinsesskaka eller vad det heter. Fast utan marsipan och med icing istället.

Mmmm. Så gott det ska bli....

Andra förslag var: sticky toffee pudding, garlic bread, broccoli, bearnaisesås, fudge och pasta.

Jag tror jag kräks.

-Ina, tycker inte om någon svensk mat, sa någon.
-Jo, Falafel!!! sa Ina.


5 kommentarer:

 1. Ha ha! Vi brukar fira med tyska, finska, amerikanska och tjeckiska vänner, så det blir ett väldigt blandat julbord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt. Jag lyckas tappa bort mina egna kommentarer. Det jag hade skrivit var att jag tyckte det lät underbart med en fin blandning från andra länder.

   Radera
 2. Verkar vara hög tid för en jul i Sverige! ;) Vi kör alltid svenskt julbord men det blir mer och mer skralt med traditionell julmat för varje år. Nu har vi bara det vi verkligen tycker om och så lägger vi till lite annat gott. Men jag kan sakna ett riktigt svenskt julbord. Typ på Waxholms hotell eller nåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA! Jag blev entusiastisk över svenskt julbord, men inser att vi kommer till Sverige för sent (23dje...) för att gå ut och äta.

   Radera
 3. Enligt min mening är det viktigaste på julbordet - frånsett skinkan och dess tillbehör - olika fiskrätter. T ex inlagd sill, Janssons frestelse, gravad lax med sås, rökt lax, sillsallad. På den tiden då jag å tjänstens vägnar åt för mycket julbord brukade jag klara magen genom att satsa helhjärtat på fiskrätterna och i stort sett lämna köttet (utom skinkan) åt sitt öde. Lite risgrynsgröt (med saftsås) och en klena till avslutning satt dock fint.
  Lutfisk (helst med senapssås) hör enl min mening inte till själva julbordet utan kan gärna ätas någon annan av juldagarna.
  Vill du riktigt skrämma upp barnen med svenska jultraditioner, så kan du ju berätta om "dopp i grytan". Man doppar vörtbröd i skinkspad och slevar sedan i sig slasket. Läbbig konsistens, men smakade nog rätt gott egentligen.
  Det jag visar på min blogg är bara en miniversiton. Vi var inte så många som deltog i det julbordet.
  http://swedfood.blogspot.se/2013/12/christmas-buffet.html

  SvaraRadera