fredag 12 november 2010

Mufti day

Idag var det Mufti day. Det får barnen i utbyte mot att de skänker något till julfestens lotteri. Tex ett paket kex eller en flaska vin. Det kunde Leon gott låta bli tyckte han. Han ville gå som han brukade. I skolkläder alltså. Mufti day betyder att de får ha sina egna, vanliga kläder. Måste nu kolla upp varför det heter så....

The word originates from the Middle East and is ArabicMufti (مفتي) means an Islamic scholar who is an interpreter or expounder of Islamic law (Sharia), and is the active form of the Arabic afta, meaning "to judge". It has been used by the British army since 1816 and is thought to derive from the vaguely Eastern style dressing gowns and tasseled caps worn by off-duty officers in the early 19th century. Yule and Burnell's Hobson-Jobson: A Glossary of Colloquial Anglo-Indian Words and Phrases, and of Kindred Terms, Etymological, Historical, Geographical and Discursive (1886) notes that the word was "perhaps originally applied to the attire of dressing-gown, smoking-cap, and slippers, which was like the Oriental dress of the Mufti".


Ok...

Så i utbyte mot lediga (i vårt fall lite varmare kläder) så kan man donera till skolan. Igen. Kontanter går som i alla lägen alltid också bra. Ett väldigt insamlande av pengar.

Till Olivers skola vill dom att man bakar och skänker en kaka som dom sedan säljer på skolans julmarknad. Kanske går jag till Sainsburys och köper en färdig kaka och lägger på fatet. Då är det en superkaka som håller fram till påsk.




Bra att skicka med fatet. Den försvinner inte lika lätt i den ständigt växande pappershögen. På så sätt lär den inte glömmas bort lika lätt. Om man bara visste lite om mina bakkunskaper och ugnen som saknar markeringar så hade dom kanske gett vårt hushåll en annan uppgift.








5 kommentarer:

  1. tänkte baka havrekakor, men frågan är om det säljer här i england. Eller kanske göra traditionella fairycakes - det vet dom ju vad det är. Ni kanske skall komma hit o baka, vår ugn har markeringar.

    SvaraRadera
  2. Fast om du gör havrekakor så kan jag köpa dem. Vi kan köpa varandras, eller så köper du dina egna kakor. Jag tänkte faktiskt göra ett ärligt försök till bakning. Fungerar inte de så kommer jag över till dig med smeten. Sedan finns det ju bakverk som inte behöver ugn. Chokladbollar!

    SvaraRadera
  3. Har man spittekaga i England? Om inte borde det kunna vara tillräckligt exotiskt och användbart nästa gång. Vi kanske skall ta med en liden en när vi kommer på besök ngn gång. Den håller säkert minst ett år om den står torrt.

    SvaraRadera
  4. Nä, någon spittekaga har jag inte sett här. Och det gör inget. Ingen äter väl den och tycker att det är gott? Nä, tar vi in en sån i landet så åker väl vi ut ur landet...

    SvaraRadera
  5. Skåningar tycker spittekaga är gott! Annars hade det väl inte varit standard på kalas - t ex bröllops- och födelsedagsfester - i Skåne. Sen kan ju skåningarna inte hjälpa att en massa upplänningar, utan sinne för skånska delikatesser, har invaderat landskapet. Men det var ju daner (bl a skåningar) som invaderade England på 1000-talet. Säkert hade de då med sig traditionen att baka spittekaga. Så jag tror inte ni åker ur landet. Snarare blir ni hyllade som representanter för segrarmakten.

    SvaraRadera